Εγκαίνια του Εκπαιδευτικού Κέντρου Ατσάς
Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 τελέστηκαν τα εγκαίνια του Εκπαιδευτικού Κέντρου Ατσάς από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κο Νίκο Αναστασιάδη.
Παρευρέθηκαν εκτός από την οικογένεια του ιδρυτή του Εκπαιδευτικού Κέντρου κου Γιώργου Δαυίδ, ο Υπουργός Υγείας Δρ Παμπορίδης, εκπρόσωποι από την Ιερά Μητρόπολη Μόρφου και τo παρακείμενο μοναστήρι του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ, κοινοτάρχες των χωριών Ορεινής και Πεδινής Περιοχής Μόρφου, φίλοι και συνεργάτες του Εκπαιδευτικού Κέντρου.
Παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι εταιρειών και άτομα που έτυχαν εκπαίδευσης ή παρακολούθησαν κάποια από τις ενημερωτικές διαλέξεις που έγιναν κατά τον τελευταίο χρόνο της λειτουργίας του Εκπαιδευτικού Κέντρο.
Την τελετή άνοιξε με ομιλία του ο κος Γιώργος Δαυίδ. Χαρακτηριστικό απόσπασμα της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας ομιλίας του, είναι το ακόλουθο:
«Ωστόσο η εγκατάλειψη της υπαίθρου –ορατή εδώ και χρόνια σε πολλές περιοχές της Κύπρου- μας μιλά για μια διαφορετική μετακίνηση πληθυσμών. Αυτή που θέλει, ιδιαίτερα τους νέους, να απομακρύνονται σταθερά από έναν τρόπο ζωής δεμένο με τη γη, για να αναζητήσουν αλλού το μέλλον τους – να προτιμήσουν, με λίγα λόγια, οποιαδήποτε δουλειά στην πλησιέστερη πόλη, από την ενασχόληση με το χωράφι του παππού.
Στόχος του Εκπαιδευτικού Κέντρου Ατσά, είναι να ανατρέψουμε αυτήν την γραμμή – μαθαίνοντας, ιδιαίτερα στην νέα γενιά, πως η γη, και η σωστή ενασχόληση με τη γη, μπορεί να είναι εξαιρετικός δρόμος για την επαγγελματική αποκατάσταση. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτήν την προοπτική όμως, είναι η εκπαίδευση. Στην Κύπρο των μικρών ιδιοκτησιών, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το μέλλον δεν μπορεί να είναι στην μεγάλη -την μαζική- παραγωγή, αλλά στην παραγωγή με προστιθέμενη αξία. Στα βιολογικά προϊόντα, στις ειδικές καλλιέργειες, στις καλλιέργειες που εκμεταλλεύονται την μοναδικότητα της Μεσογειακής γης, και αντιμετωπίζουν με τρόπο μελετημένο τις δυσκολίες του άνυδρου τοπίου.
Αυτήν ακριβώς την τεχνογνωσία αναπτύξαμε, μερικά χιλιόμετρα από εδώ, στο Κτήμα Ατσάς. Εκεί που, με την λογική του αγρό-οικολογικού σχεδιασμού, φτιάξαμε ένα γεωργικό σύστημα που συνδυάζει την ποικιλομορφία με την ανθεκτικότητα – όπως η ίδια η φύση. Στον Ατσά, αποδείξαμε μπορεί να μετατρέψει κανείς το ξηρό, βραχώδες τοπίο σε ένα παραγωγικό γεωργικό οικοσύστημα που αξιοποιεί το λιγοστό νερό της περιοχής και δίνει προϊόντα που σέβονται τη φύση και τον άνθρωπο και μάλιστα ξεχωρίζουν με διεθνείς διακρίσεις.»
Η διευθύντρια του Εκπαιδευτικού Κέντρου Δρ Φρόσω Χατζηλουκά παρουσίασε το Εκπαιδευτικό Κέντρο αρχίζοντας από τη διαδικασία της αναστήλωσης του κτιρίου μέχρι την πιστοποίηση του από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και τις δραστηριότητες –εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη της λειτουργίας του.
Ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κου Αναστασιάδη. Χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ομιλία του Προέδρου. «Η ιδέα της δημιουργίας του εν λόγω κέντρου στηρίχθηκε στο όραμα του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου, ο οποίος είχε την επιθυμία της αποκατάστασης και της λειτουργίας ξανά ως χώρου εκπαίδευσης, του τόπου στον οποίο βρισκόταν το Δημοτικό Σχολείο του οικισμού του μεταλλείου της Σκουριώτισσας.
Συμμεριζόμενοι το όραμα του Μητροπολίτη, το ζεύγος Γιώργου και Καίτης Δαυίδ και η V. Atsas Organic Products LTD, και συναισθηματικά δεμένοι με την περιοχή, ανέλαβαν τα έξοδα και την ευθύνη της αναπαλαίωσης του κτηρίου, αποκαθιστώντας την αρχική του μορφή και όψη, διατηρώντας και προωθώντας με τον τρόπο αυτό, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής στις παρυφές του μεταλλείου της Σκουριώτισσας που βρίσκεται στη διαχωριστική γραμμή».
Ολόκληρη η ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη βρίσκεται εδώ.
Στο Βιβλίο Επισκεπτών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έγραψε:
«Θερμότατα συγχαρητήρια στους Γιώργο και Καίτη Δαυίδ για την πρωτοβουλία αναστήλωσης του δημοτικού σχολείου Σκουριώτισσας, προσφέροντας ξανά ζωή και ευκαιρίες εκπαίδευσης σε μια περιοχή που τόσο τα είχε ανάγκη. Ανάλογες πρωτοβουλίες δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορη την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές, γι’ αυτό και μεταφέρω την ευγνωμοσύνη όλων μας, ευχόμενος η πολύμορφη προσφορά της οικογένειας Δαυίδ να εύρει μιμητές»…
Ακολούθησε δεξίωση.