Διευθύντρια Εκπαιδευτικού Κέντρου «Ατσάς»

«Παράθυρο στη γνώση και στο μέλλον»

1. Πότε ξεκίνησε το Εκπαιδευτικό Κέντρο «Ατσάς»; Άρχισε τη λειτουργία του το 2016, κάτω από τη φιλόξενη στέγη του ανακαινισμένου Δημοτικού Σχολείου Σκουριώτισσας, ύστερα και από σχετική έγκριση ως Δομή Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ε.Κ.) και Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.), φροντίζοντας, παράλληλα, για τη μεγάλης έκτασης δημιουργία κήπου, ο οποίος αποτελεί τον πυρήνα για περαιτέρω πλούσια βιωματική δραστηριότητα.

2. Τι προσφέρει; Το Εκπαιδευτικό Κέντρο «Ατσάς», σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, προσφέρει εκδηλώσεις και εκπαιδεύσεις για το ευρύ κοινό και τα παιδιά, για επαγγελματίες και εταιρείες, για βιοτεχνίες και άνεργους επιστήμονες, σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, υπουργεία, εμπειρογνώμονες/επιστήμονες, με το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο και τη Λεβέντειο Πινακοθήκη. Όραμα του είναι να συνδέσει την τεχνογνωσία του αύριο µε τη σοφία του χθες, μέσα από τη βιωματική εκπαίδευση.

3. Τι οργανώνετε; Αυτές τις μέρες ξεχωρίζουν δύο ιδιαίτερες εκδηλώσεις. Ο Σταύρος Κυπριανού παρουσίασε το βιβλίο του «Υπάρχουν Άγγελοι», μια αληθινή ιστορία για το μεγαλείο της δωρεάς οργάνων και την ερχόμενη Παρασκευή 11 Οκτωβρίου θα έχουμε μια αξιοσημείωτη εκδήλωση, «Το ταξίδι του ψωμιού» όπου θα γίνει αναφορά από αξιόλογα άτομα/επιστήμονες για τον πολιτισμό του ψωμιού στη Κύπρο, τον Άρτο ημών τον Επιούσιο, το αλεύρι, το βασικό συστατικό του, τη θρεπτική αξία του και νέες τάσεις στη διατροφή. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας http://atsastraining.com.cy/

4. Ποια η ιστορία του κτηρίου που σας στεγάζει; Χτίστηκε για τα παιδιά των Κυπρίων μεταλλωρύχων που κατοικούσαν στον «οικισμό 60» κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το κτήριο του μονοδιδάσκαλου σχολείου, στο οποίο έμελλε, επί δεκαετίες, να διδαχτούν τα πρώτα γράμματα τα παιδιά των εργαζομένων στο μεταλλείο της Σκουριώτισσας.

5. Πότε ανακαινίστηκε; Αυτό το εγκαταλελειμμένο από το 1974 κτήριο του σχολείου, ο κύριος Γιώργος Δαυίδ αποφάσισε να το αναβιώσει το 2015, υλοποιώντας το όραμα του και του Μητροπολίτη Μόρφου να λειτουργήσει ως πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο για την περιοχή και να αναπαλαιωθεί µε σεβασμό στην αρχική του μορφή και όψη.

Απο: http://www.philenews.com/