Πώς διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων και σε τι μας χρησιμεύουν

Το δεύτερο θέμα των ενημερωτικών διαδικτυακών σεμιναρίων θα αναφέρεται στην επισήμανση των τροφίμων.

Επισήμανση (labelling) προσκευασμένων τρόφιμων. Πώς διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων και σε τι μας χρησιμεύουν.

Τα προσυσκευασμένα  τρόφιμα έχουν πληροφορίες στις ετικέτες τους, όπως  ονομασία του προϊόντος, κατάλογος συστατικών, ποσότητα, χρονική ένδειξη, εισαγωγέας/παραγωγός, αν είναι βιολογικό το προιόν,  διατροφικές πληροφορίες κλπ, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τους καταναλωτές να επιλέξουν ανάμεσα σε διαφορετικά τρόφιμα και να κάνουν ανάλογη επιλογή (για τη σύνθεση τους), να  διασφαλίσουν τη σωστή ενημέρωση τους, και τη διασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού ανάμεσα στους βιομήχανους τροφίμων.  

Πολλές από τις πληροφορίες πρέπει να παρέχονται από σχετική  Νομοθεσία (ΕΕ 1169/2011). Κάποιες επιπρόσθετες πληροφορίες μπορούν να   αναγράφονται με επιλογή των παραγωγών εφόσον είναι ακριβής  και δεν παραπλανούν  τον καταναλωτή. Τα προσυσκευασμένα τρόφιμα τα οποία κυκλοφορούν στην κυπριακή αγορά οφείλουν να αναγράφουν όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις στα Ελληνικά χωρίς να απαγορεύεται η πολύγλωσση επισήμανση τους.

Με τη συμπλήρωση των επόμενων δύο διαδικτυακών σεμιναρίων – πρόσθετα τροφίμων (κατανόηση των αριθμών Ε- αντιοξειδωτικά, χρωστικές ουσίες, συντηρητικά κλπ.) και ισχυρισμοί για τις θρεπτικές ιδιότητες των τροφίμων  (όπως  χαμηλά λιπαρά ή πλούσιο σε ίνες κλπ.)  και υγιεινές ιδιότητες των τροφίμων (όπως  κάνει καλό στην καρδιά κλπ.) θα αντιληφθείτε τη σπουδαιότητα της σωστής επισήμανσης των προσυσκευασμένων   τροφίμων και να γνωρίζετε τι αγοράζετε. Γιατί  ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα  είναι ο ζωτικός συνδυασμός.

Για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο μας, πρώτα θα πρέπει να κάνετε εγγραφή στο  meetup group.

Η διαδικασία που θα ακολουθήσετε είναι απλή. Θα ενωθείτε στο . Θα ακολουθήσετε τις οδηγίες (όνομα, μέσο επικοινωνίας) για να εγγραφείτε. Μετά θα μπείτε στον τίτλο (θέμα) της παρουσίασης και θα προχωρήσετε για να βρείτε τον σύνδεσμο (Zoom-ling ). Την Πέμπτη 02 Ιουλίου στις 6μμ θα συνδεθείτε με το , και θα προχωρήσετε να ενωθείτε με το Zoom-ling και ετσι θα πάρετε μέρος στο σεμινάριο