11ο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας – Ολοκληρώθηκε με επιτυχία

11ο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ατσάς στη Σκουριώτισσα
Κατύδατα, Σολέας – 3 – 8 Ιουλίου 2023

Ο κατάφυτος και λειτουργικός χώρος του Εκπαιδευτικού Κέντρου Ατσάς, στη Σκουριώτισσα, στα Κατύδατα Σολέας, ήταν ο πλέον κατάλληλος για τη διοργάνωση του 11ου Θερινού Σχολείου για το Περιβάλλον, μιας και η φύση αλλά και ο βοτανικός του κήπος συνηγορούν ως ιδανικό πλαίσιο βιωματικής συμμετοχής σε αυτό που ονομάζουμε “φυσικό περιβάλλον”.

Με πρωτοβουλία του Εκπαιδευτικού Κέντρου Ατσάς, οργανώθηκε στους χώρους του το 11ο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας, σε συνεργασία με τα τμήματα Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών και του Αθηναϊκού–Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων και των αντίστοιχων Κυπριακών. Στόχος του Θερινού Σχολείου ήταν η ανάδειξη της ολιστικής αειφορίας, που αποτελεί τον δρόμο για την αντιμετώπιση των σύνθετων περιβαλλοντικών θεμάτων.

Το 11ο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας λειτούργησε από τις 3 μέχρι τις 8 Ιουλίου.
Οι καταξιωμένοι επαγγελματίες που συμμετείχαν ως εισηγητές και εισηγήτριες κατάφεραν να κινητοποιήσουν φοιτητές και δημοσιογράφους, βάζοντας το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα σε πρώτο πλάνο.
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, κ. Μαρία Παναγιώτου, κήρυξε την έναρξη των εργασιών με συμμετοχή των καθηγητών, των φοιτητών και δημοσιογράφων. Στην εισαγωγική της ομιλία, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ, για τα φλέγοντα ζητήματα του περιβάλλοντος και την ανάγκη διαρκούς εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Η Διευθύντρια του Κέντρου, Δρ. Φρόσω Χατζηλουκά , εκ μέρους του κ. Γιώργου Δαυίδ, Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Εκπαιδευτικού Κέντρου Ατσάς έκανε μια σύντομη αναφορά στις πλούσιες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο Κέντρο, σε θέματα περιβάλλοντος και όχι μόνο.
Επίσης ανάφερε ότι το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ατσάς είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός και ασκεί φιλανθρωπικό έργο προς όφελος της κοινωνίας, όπως, ανάμεσα σε άλλα, η συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα, με σκοπό τη διάδοση της γνώσης.

Ο ιδρυτής και εμπνευστής του Σχολείου Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας, καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Δρ. Αντώνης Σκαμνάκης, είπε ανάμεσα σε άλλα: «Το 11ο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας πρέπει να λεχθεί ότι ως θεσμός, ξεκίνησε στα Χανιά το 2011 και φέτος γίνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο…»

Εκτός από ομιλίες από καθηγητές των πανεπιστημίων για περιβαλλοντικά θέματα, οι συμμετέχοντες είχαν μαζί την ευκαιρία να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο και τα ψηφιδωτά της περιοχής Ακακίου, τον ναό της Παναγίας της Ασίνου, που είναι μνημείο προστατευμένο από την UNESCO, το Γεωπάρκο Τροόδους (που το 2015 εντάχθηκε επίσημα στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO) και άλλα αξιόλογα μέρη στην Κύπρο.
Με το τέλος του 11ου Θερινού Σχολείου Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας δόθηκε πιστοποιητικό εκπαίδευσης 45 ωρών, σε όσους το ολοκλήρωσαν με επιτυχία, και ακολούθησε απονομή πλακετών προς τους χορηγούς. Είναι σημαντικό να λεχθεί ότι η στήριξη των τοπικών κοινοτήτων της περιοχής ήταν πολύτιμη, καθώς φιλοξένησαν τη δραστηριότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 11ο θερινό σχολείο

Καθηγητές /δημοσιογράφοι/φοιτητές που πήραν μέρος στο 11o Θερινό σχολείο περιβαλλοντικής δημοσιογραφίας.