To Βασίλειο των Σόλων
-ΦΥΣΗ-ΜΟΔΑ-ΜΟΥΣΙΚΗ-

Σάββατο 20 Μαΐου 2023
Στον Βοτανικό Κήπο του Εκπαιδευτικού Κέντρου Ατσάς οργανώθηκε φιλανθρωπική εκδήλωση -ΦΥΣΗ-ΜΟΔΑ-ΜΟΥΣΙΚΗ- για στήριξη του κέντρου ανακουφιστικής φροντίδας «Αροδαφνούσα» του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου. Η επίδειξη μόδας της Αυγούστας Θεοδούλου, με θέμα «Αναδρομή», είναι εμπνευσμένη από το αρχαίο βασίλειο των Σόλων. Την εκδήλωση έντυσε μουσικά η Βάκια Σταύρου, δημοφιλής τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια με πετυχημένη πορεία στον διεθνή χώρο.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της πρέσβειρας της Γαλλίας, κ. Salina Grenet-Catalano, και την προλόγισε ο Υφυπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Χατζηγιάννης.
Όλα τα έσοδα διατέθηκαν για στήριξη του κέντρου ανακουφιστικής φροντίδας «Αροδαφνούσα» του Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου.

Η επίδειξη μόδας
“Αναδρομή” – Αυγούστα Θεοδούλου, 2023

H σχεδιάστρια μόδας Αυγούστα Θεοδούλου, με τη νέα της συλλογή που δημιούργησε ειδικά για τον σκοπό αυτό, επιχείρησε να ακολουθήσει το νήμα της ιστορίας και από το παρόν να αγγίξει την Κύπρο της αρχαιότητας.

Η συλλογή αποτελεί μια ωδή στην Κύπρο. Αφετηρία έμπνευσης είναι ένα από τα φημισμένα βασίλεια της Κύπρου, αυτό των Σόλων, με τις ελληνικές και αργότερα ρωμαϊκές επιρροές, δείγμα όσων συνθέτουν τον πολιτισμικό πλούτο ενός νησιού που αποτελεί κορυφαίο σταυροδρόμι αλληλεπιδράσεων. Πιο συγκεκριμένα στοιχεία έμπνευσης της Αυγούστα Θεοδούλου: οι γεωμετρικές αναπαραστάσεις, τα ψηφιδωτά του εντυπωσιακού αρχαίου θέατρου των Σόλων.

Οι Σόλοι βρίσκονται στα κατεχόμενα, λίγα χιλιόμετρα από το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ατσάς όπως και ένα σημαντικό κομμάτι της κληρονομιάς του τόπου. Για δεκαετίες, σημαντικές ιστορικές τοποθεσίες όπως οι Σόλοι, είναι δύσκολα προσβάσιμες με αποτέλεσμα να έχουν ατονίσει ως πολιτισμικές αναφορές.
Η Αυγούστα Θεοδούλου προέρχεται από προσφυγική οικογένεια, με μητέρα από την Αγία Τριάδα. Της δημιουργούνται έντονα συναισθήματα όταν συλλογίζεται αυτή τη διάσταση των συνεπειών της τουρκικής εισβολής και παράνομης κατοχής: «Η κατοχή θολώνει και περιορίζει τον ιστορικό μας ορίζοντα», εξηγεί η ίδια. Κάθε προσπάθεια να δούμε την ιστορική διαδρομή του τόπου μέσα στους αιώνες δυσκολεύεται να πάει πέρα από την εποχή της εισβολής.

Η αναφορά στην κατοχή είναι αναπόφευκτη. Δημιουργώντας γραμμικά γεωμετρικά μοτίβα από τα δύο κομμάτια της μοιρασμένης Κύπρου, το ελεύθερο και το κατεχόμενο, καθώς επίσης και το γεωγραφικό σχήμα ολόκληρου του νησιού, η σχεδιάστρια κατόρθωσε να μεταφέρει ένα μήνυμα ενάντια σε κάθε είδους διαίρεσης ή κατοχής, όπως επίσης την ανάγκη για ειρήνη.

Η σπουδαία μουσική πορεία της Βάκιας Σταύρου
H Bάκια Σταύρου είναι τραγουδίστρια-τραγουδοποιός διεθνούς αναγνώρισης που τα τελευταία χρόνια είχε ως βάση της το Παρίσι. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Κονσερβατόριο της Πράγας στην Τσεχία, έκτισε την καριέρα της στον χώρο της μουσικής με ντεμπούτο τη συνεργασία της με δισκογραφική εταιρεία στην Αθήνα.
Η ικανότητά της να γράφει και να ερμηνεύει σε πολλές γλώσσες αποτελεί ένα από τα δυνατά της σημεία, εξού και οι προσκλήσεις από διεθνή φεστιβάλ μουσικής του κόσμου – Festival Au Fil des Voix στο Παρίσι, Mawazine Festival Rhythms of the World στην Καζαμπλάνκα, Barnasants Songwriters’ Festival στη Βαρκελώνη, Teatro São Luiz στη Λισαβώνα και άλλα.

Στην εκδήλωση μας ταξίδεψε στον μαγικό κόσμο της ελληνικής και γαλλικής μουσικής, ενώ στο πιάνο τη συνόδευσε ο Μανώλης Νεοφύτου.

Πρόγραμμα

Πρόσκληση

Η κυρία Μύρια Σταυράκη, Αντιπρόεδρος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, παραδίδει πλακέτα προς ένδειξη της κοινωνικής προφοράς του ζεύγους Γιώργου και Καίτης Δαυίδ, ιδρυτών του Εκπαιδευτικού Κέντρου Ατσάς.
Από την επίδειξη & μοντέλα με φορέματα που η σχεδιάστρια μόδας Αυγούστα Θεοδούλου εμπνεύστηκε από μωσαϊκά του Βασιλείου των Αρχαίων Σόλων.
Η πρέσβης της Γαλλίας κυρία Salina Crenet-Catalano απευθύνει χαιρετισμό.